Норвегия обяви, че планира да изпрати брониран пехотен батальон до арктическата си граница с Русия и да закупи повече танкове и артилерия в отговор на растящите заплахи, информира Ройтерс.

Военният министър на скандинавската страна Ане Мари Ериксен Сьорайде не спомена Русия, докато разкриваше военния план на правителството. Тя поясни, че към момента няма конкретна военна заплаха.

Ситуацията със сигурността става все по-предизвикателна и по-непредсказуема, изтъкна министърът пред журналисти.

В плана е заложено разполагането на батальон в Порсангер до границата с Русия. Също така се предвижда отделяне на средства за закупуване на танкове, артилерия и далекобойни оръжия с прецизна стрелба.

"Трябва да можем да защитаваме всички части на страната си...това е ясен сигнал, че имаме конкретна отговорност на север", поясни министърът.

Няма коментар от руското посолство в Осло.

Норвежкото правителство на малцинството се нуждае от подкрепата на други партии, за да прокара предложенията в парламента, макар че има широк консенсус за засилване на отбраната в Северна Норвегия.

През юни Русия обяви, че решението на Норвегия да удължи присъствието на американски войски в скандинавската страна ще влоши отношенията и може да ескалира напрежението по северния фланг на НАТО.